dissabte, 16 de febrer del 2013

Com serà el control del Tema 4


Abans de començar a explicar l'estructura del control, et recordo que gairebé tan important com què poses és com ho poses. Perquè una resposta sigui considerada correcta, has de redactar-la amb frases senceres. 
Per exemple, si hi ha una pregunta que demana: Qui és el protagonista del fragment que acabes de llegir?
La resposta correcta serà: El protagonista del fragment que acabo de llegir és __________ (i aquí hi posaries el seu nom). Si responguessis amb el nom i prou, tindries una part de la puntuació. No tota.

El control podrà tenir aquests apartats:
1. Hi haurà un dictat en el qual es treballarà el lèxic dels aliments que hem estudiat.
2. Potser es preguntarà què és una entrevista i quina estructura té un escrit d'aquest tipus.
3. Hi pot haver exercicis de separació de síl·labes, de detecció de hiats i de diftongs, d'accentuació i classificació de paraules segons on tenen la síl·laba tònica i de mots amb accents diacrítics. 
4. Del gènere i el nombre dels adjectius, hi haurà exercicis on hauràs de fer el femení i/o el plural d'un adjectiu, tenint en compte que n'hi ha d'invariables.
5. Dels antònims hi haurà exercicis on s'hauran d'assenyalar o dir els antònims de les paraules que es proposin.


Tema 4 (5)

I per acabar, hem treballat el vocabulari dels aliments i, relacionat amb ells, algunes frases fetes que en contenen algun nom.
Ens hem trobat amb força paraules que no es coneixíem, algunes d'aliments força corrents, i d'altres d'aliments que utilitzem menys, també hem aprofitat per comentar si ens agradaven o no alguns d'aquests aliments o si els havíem tastat.
Ara, per exemple, recordo que al Josep de 1r C li agraden les "xirimoies", mentre l'Alba, de 1r D, no les ha tastades. O que inicialment, a les dues classes, algú va demanar què era un "all", tot i que tothom coneixia l'"alllioli", que tothom va trobar que les escórpores eren molt lletges i que alguns mai havien vist un "carquinyoli"...














I per acabar, com sempre, si responeu a una de les qüestions que teniu a continuació de manera correcta, obtindreu un positiu per a l'examen:

  1. Cita tres de les frases fetes que apareixen als exercicis i digues què volen dir.
  2. Defineix dues de les paraules següents de manera completa:
  • pa de pagès
  • entrecot
  • alvocat
  • escamarlà
  • escórpora
  • nap
  • nespra
  • llamàntol
  • roger
  • carxofa
  • carquinyolis
  • xirimoia
  • xirivia
  • pa de motlle

Tema 4 (4)

Com que aquesta lliçó semblava que no s'acabava mai, també vam estudiar un apartat de lèxic, concretament els antònims. Ara, teòricament, sabem definir-los, com alguns es formen a partir dels seus contraris i com trobar-los a un diccionari de sinònims i antònims.


I ara, el mateix que a cada apartat, si saps respondre de manera completa i amb correcció alguna de les preguntes que tens a continuació, obtindràs un positiu per al control:
  1. Què és un antònim?
  2. Amb quins prefixos podem formar un antònim? Cita'ls i posa un exemple de cadascun.
  3. On trobem els antònims en un diccionari de sinònims i antònims?

Tema 4 (3)

De morfosintaxi hem repassat el gènere i el nombre dels adjectius qualificatius.
N'hem repassat la definició i hem observat que sempre concorden amb els substantius que acompanyen, cosa que vol dir que si el substantiu és femení i singular, l'adjectiu que té al costat també ho ha d'estar.
El problema que tenim és que hi ha adjectius variables, adjectius invariables i adjectius invariables en singular i variables en plural, pel que fa al gènere.
També ens hem adonat que quan fem el femení o el plural d'algun adjectiu, de vegades, ens veiem obligats a canviar grafies o lletres.


Si saps respondre amb correcció les preguntes que trobaràs a continuació, obtindràs un positiu per al control:

  1. Escriu la definició d'Adjectiu.
  2. Quins són els adjectius invariables en gènere?
  3. Quins són els adjectius invariables en gènere, quan estan en singular i variables en gènere, quan estan en plural?
  4. Quins canvis ortogràfics podem trobar quan fem el femení d'un adjectiu? (Cita'n 4 i exemplifica'ls)
  5. Quins canvis ortogràfics podem trobar quan fem el plural d'un adjectiu? (Cita'n 3 i exemplifica'ls)


dimecres, 13 de febrer del 2013

Tema 4 (2)


Pel que fa a l'ortografia hem repassat els diftongs, l'accentuació i la dièresi.
Dels diftongs, els hem definit i hem diferenciat entre: 

  • Diftongs creixents: que comencen amb una vocal tancada (la i o la u) i acaben amb una vocal més oberta (la a, la e i la o). I
  • diftongs decreixents: que comencen amb una vocal més oberta (la a, la e i la o) i acaben amb una vocal tancada (la o la u). 
També ens hem adonat que els diftongs sempre fan que la i i la u siguin pronunciades com a consonants:
  • Així si la i forma part d'un diftong es pronunciarà com una [j]. Fixa't com pronunciem la i de Laia la de beina i la veïna, veuràs com la tercera la pronunciem com una vocal i les altres dues, no.
  • I si la u forma part d'un diftong es pronunciarà com una [w]. Fixa't com pronunciem la u de cauen, la de bou i la de peücs, veuràs com la tercera la pronunciem com una vocal i les altres dues no.
De l'accentuació hem recordat quin era l'accent obert i quin el tancat, hem repassat les regles, hem definit els accents diacrítics i hem estudiat una llista on sortien els principals.


I de la dièresi l'hem definida, hem explicat quan la posàvem i quines excepcions hi havia en el seu ús.



Si saps explicar amb correcció les preguntes que trobaràs a continuació, obtindràs un positiu al control:




  1. Què és un diftong? Escriu quatre paraules que en continguin: dues amb un diftong creixent i dues amb diftong decreixent.
  2. Digues quan accentuem una paraula aguda, posa un exemple per a cada cas i explica per què no accentuem Ramon.
  3. Digues quan accentuem una paraula plana, posa un exemple per a cada cas i explica per què no accentuem examen i sí que accentuem exàmens.
  4. Digues quan accentuem una paraula esdrúixola, posa un exemple per a cada cas i digues si podem trobar una paraula esdrúixola que no s'accentuï. 
  5. Per què accentuem paciència, història i ràbia?
  6. Què és un accent diacrític? Posa tres exemples de paraules que en portin.
  7. Què és la dièresi? Quan la posem? Posa un exemple per cada cas.
  8. Quines paraules poden portar dièresi i ens l'estalviem?

  • Les que es poden ________________ com per exemple:
  • Les que acaben en _______________ com per exemple:
  • Els següents temps verbals _____________ com per exemple: 



dimarts, 12 de febrer del 2013

Tema 4 (1)

El tema 4 el vam començar amb la lectura d'una entrevista. Vam veure què era una entrevista, com se n'havia escriure una, quina estructura havia de tenir i que tenia dos tipus de preguntes: unes que s'anomenen obertes i unes altres que s'anomenen tancades.

Després vam fer, com a treball escrit i oral, una entrevista a alumnes de primer de batxillerat: vam preparar les preguntes a classe i ens vam reunir amb ells en parelles a l'hora del pati.

 Si saps contestar amb correcció alguna de les preguntes que tens a continuació, obtindràs un positiu per al control de la lliçó 4:
1. Defineix entrevista.
2. Estructura d'una entrevista.
3. Què és una resposta oberta i què és una resposta tancada.




dissabte, 5 de gener del 2013

Com serà el control d' Oliver Twist

Com ja sabeu, Oliver Twist és la novel·la (pertany al gènere narratiu) que hem llegit aquesta primera avaluació.
Ara repassarem els elements de què consta, que són els elements sobre els que hi pot haver preguntes, per tant, els que us heu de saber:

  1. Pot pertànyer a diversos subgèneres: romàntica, d'aventures, de ciència ficció, policíaca...
  2. Passa en un espai o espais concrets.
  3. També té un temps que transcorre durant l'obra, Oliver neix quan l'obra comença i té una edat concreta quan acaba; i una època, tot passa a un segle determinat, que pot ser el nostre o pot ser un altre.
  4. Conté tota una sèrie de personatges, que es divideixen de forma bastant clara entre bons i dolents, entre protagonista i principals i antagonista i secundaris. 
  5. Té un argument clar, que podem dividir en plantejament, nus i desenllaç; ens explica una història que conté petites històries dintre.
  6. Ens fa reflexionar sobre diversos temes i ens fa arribar a algunes conclusions. Els tema principal és: les condicions de vida que tenien els nens com l'Oliver, però no és l'únic que hi surt.

dijous, 3 de gener del 2013

Com serà el 3r control


Abans de començar a explicar l'estructura del control, et recordo que gairebé tan important com què poses és com ho poses. Perquè una resposta sigui considerada correcta, has de redactar-la amb frases senceres. 
Per exemple, si hi ha una pregunta que demana: Qui és el protagonista del fragment que acabes de llegir?
La resposta correcta serà: El protagonista del fragment que acabo de llegir és __________ (i aquí hi posaries el seu nom). Si responguessis amb el nom i prou, tindries una part de la puntuació. No tota.

El control tindrà  4 apartats:
1. Hi haurà una lectura d'un fragment teatral, del qual es farà alguna pregunta de comprensió lectora i altres que tindran a veure amb el que hem estudiat dels sinònims i els nivells de llenguatge.
2. Hauràs d'explicar un dels autors teatrals que hem estudiat: en quina llengua escrivia, de quina època és i el títol d'una de les seves obres. Podràs triar entre tres que es suggereixin.
3. De les "o" i "u" àtones, s'hauran de fer exercicis, tant d'ortografia (posa "o" o "u" segons convingui), com d'assenyalar les vocals que es pronuncien "u" perquè són àtones (subratlla i representa fonèticament les vocals àtones que trobis a les paraules següents).
4. Del gènere i el nombre dels substantius, hi haurà exercicis tant de fer femenins o masculins, com de dir si un mot és femení o masculí. Tingues present la llista de nosm femenins i masculins que hi ha a la pàgina 73.
5. Dels sinònims hi haurà exercicis on s'hauran d'assenyalar sinònims, per exemple:
Dels mots següents, quin és un sinònim de "cercar": trobar, buscar, triar.
O de dir a quin nivell de llenguatge pertanyen uns sinònims:
Dels sinònims següents, quins diríem en un àmbit col·loquial: malvat, vil, dolent
O d'explicar perquè un sinònim és parcial o total.


Lliçó 3 (6)

I, finalment, de lèxic vam estudiar els noms que ens donem els parents entre nosaltres.



Sembla que no hi ha massa problemes amb aquestes paraules, tot i que hem de recordar coses com:
1. Qui seria el meu gendre?
2. I la meva jove?
3. Qui són els nebots?

També vam recordar que algunes d'aquestes paraules tenien sinònims més adequats al registre culte, a l'estàndard o al familiar:
4. Quina paraula utilitzaríem per dir que una senyora està casada amb un senyor en resgistre culte? i en registre estàndard? i en registre col·loquial, familiar?


Recorda que si respons alguna d'aquestes preguntes de manera correcta, tindràs un positiu per al control.

El contingut i els exercicis d'aquesta part són a les pàgines 84 i 85 del llibre, els exercicis els vam fer oralment.