Com a lectors, tenim els nostres drets. Daniel Pennac, un autor francès que ha escrit força coses sobre l'acte de llegir, va resumir aquests drets en deu:
- Dret a no llegir: per molt que això sigui gairebé contradictori venint de mi, la lectura mai hauria de ser obligada.
- Dret a saltar pàgines: que estàs llegint un llibre que t'interessa, però ensopegues amb un tros que sembla que no s'hagi d'acabar mai, i t'avorreix, doncs te'l saltes.
- Dret a no acabar el llibre: o veus que aquest llibre, pels motius que sigui: perquè el trobes massa infantil, perquè no et creus els personatges, perquè no l'entens, perquè t'avorreix… no t'acaba d'agradar, doncs el deixes i llestos.
- Dret a rellegir: que et ve de gust, en comptes de començar un llibre nou, de tornar-ne a llegir un que saps que t'agrada, doncs ho fas i llestos.
- Dret a llegir qualsevol cosa: el món és ple de lletra impresa, i no tot són novel·les, també es poden llegir còmics, diaris, revistes, poemes, contes, obres de teatre, atles, llibres de text, fins prospectes de medicaments, si és el que tens ganes de fer.
- Dret a llegir el que t'agrada: tens un autor que saps que escriu d'una manera emocionant, o un gènere que t'entusiasma… sempre que puguis, llegeix allò que et ve de gust.
- Dret a llegir a qualsevol lloc: No hi ha ni llocs ni hores ideals per llegir, hi ha les hores i llocs en què a tu t'agrada llegir, i són aquests que has d'aprofitar. Vols llegir quan vas al wàter? Quan ets a la platja? Abans d'anar a dormir? Doncs fes-ho.
- Dret a fullejar: No vols llegir un llibre, però sí que vols saber de què va? Doncs fulleja'l, llegeix com comença, com acaba, tria pàgines a l'atzar i mira què hi diuen. Ningú t'ho pot impedir.
- Dret a llegir en veu alta: i, mentre no molestis ningú, si vols, pots llegir en veu alta, perquè així et concentres més en la lectura, perquè t'agrada sentir-te la veu, perquè vols que algú t'escolti… tu tries el motiu.
- Dret a estar-te en silenci: vols llegir sense que res et molesti, ni tu mateix? Doncs ja ho saps, vés a un lloc tranquil i llegeix en silenci. No te'n pendiràs.
O en un altre deure, tant o més important que aquest: No burlar-se mai de la gent que SÍ que llegeix, no són uns éssers estranys!
Aquí, però, podríem afegir altres drets que com a lectors tenim:
- El dret a identificar-te amb algun dels protagonistes.
- El dret a recomanar llibres que t'han agradat.
I ara, com ho fas per llegir així i que, a més a més, et serveixi per poder millorar la nota de l'assignatura? Doncs pots triar entre molts dels llibres que corren per l'Institut, o pots deixar-te aconsellar per un company, o amic, que et deixi un llibre que a ell li hagi agradat.
Quan tinguis el llibre a les mans, te'l mires i remires, per saber si el que vols fer amb ell és llegir-lo. Si ho vols fer, endavant, comença.
Si, quan en portis un tros, veus que no t'agrada, cap problema, el deixes.
Si, en canvi, l'has encertat i el vols acabar, ho fas. Després, comparteix la teva experiència amb els teus companys: què t'ha agradat del llibre, que no t'ha convençut, com l'hauries acabat, si el recomanaries o no…
Muntarem una taula rodona on tres o quatre de vosaltres presentaran què han llegit al altres. Servirà com a nota d'oral, i com a experiència a compartir.